Uuden yksityistielain mukaan tiekunnan yhteystiedot on päivitettävä Maanmittauslaitoksen yksityistierekisteriin ja tiekunnan on ilmoitettava yksityistiellään olevat painorajoitukset ja tien käytön rajoitukset Digiroad-tietojärjestelmään. Molemmat vaatimukset ovat myös kunnan ja valtion avustusten maksamisen ehtona.

– Uutena vaatimuksena on myös se, että tiekunta on virallisesti perustettu. Jyväskylän alueella on muutama pieni tiekunta, jotka ovat pitäneet kokouksia, mutta virallisesti niitä ei ole koskaan perustettu. Jos tällainen tiekunta haluaa edelleen kaupungin avustusta, se on perustettava virallisesti, maaseutuasiamies Vesa Nerg Jyväskylän kaupungilta toteaa.

– Tiekunnan osakkaat voivat uuden lain mukaan perustaa tiekunnan itse perustamiskokouksessa. Tiedot tiekunnan perustamisesta on ilmoitettava Maanmittauslaitokselle.

Muut kaupungin yksityisteille antamien kunnossapitoavustusten myöntämisehdot ovat ennallaan. Ehdot löytyvät kaupungin nettisivuilta halusanalla ’yksityistiet’. Sivulla on myös linkit sekä Maanmittauslaitoksen lomakkeeseen, jolla tiekunnan yhteystiedot voi ilmoittaa, että Digiroadiin.

– Digiroadiin ilmoitettuja tietoja päivitetään muun muassa navigaattoreihin, ja meille tulee välillä ilmoituksia liikennemerkeistä, joita ei ole ilmoitettu. Pysyville liikennemerkeillehän vaaditaan myös kaupungin lupa, ja jos tiekunta saa avustusta kaupungilta, yksityistietä ei saa sulkea muulta liikenteeltä, Nerg muistuttaa.

Tiina Lamminaho