Tikkalaan oma senioritalo

Tikkalan senioritalon rakentaminen alkaa varmistua. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara on näyttänyt hankkeelle vihreää valoa, eli luvassa on valtion sataprosenttinen korkotuki ja takaus. Oma Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Tikkalan Jaso on myös jo perustettu.

– Nyt selvitämme rahoituskuvioita ja haemme kaavamuutosta Tikkalan päiväkoti-koulun läheiselle, metsän suojassa olevalle peltoalueelle, hankkeen puuhanainen Paula Määttä kertoo.

– Rahoituksen uskoisin onnistuvan hyvin, koska saimme Aralta myönteisen päätöksen eli pankkien kannalta laina on riskitön.

Tikkalaan on tarkoitus rakentaa ikäihmisille tarkoitettu asumisoikeustalo, johon tulee 20 asuntoa sekä yhteisiä tiloja. Asunnoista neljä on kolmioita, kymmenen pienempiä kaksioita ja kuusi isompia kaksioita. Lisäksi taloon tulee yhteinen olohuone, jossa on myös keittonurkkaus vaikkapa kahvinkeittoa varten, saunaosasto kuntoilutiloineen, yhteinen pyykkitupa sekä hyvinvointitila, jota esimerkiksi kyläsairaanhoitaja tai kotihoito voi käyttää ja jota myös erilaisten hyvinvointipalvelujen tarjoajat voivat vuokrata.

– Asuntoihin ei tule ollenkaan saunoja, vaan yhteisestä saunasta voi varata omia vuoroja ja tarkoituksena on tarjota myös yhteisvuoroja, kaikkihan eivät halua saunoa yksin, Määttä kertoo.

Jason Jyväskylään rakennuttamissa senioritaloissa korostetaan nimenomaan yhteisöllisyyttä. Tikkalassa yhteisöllisyyttä halutaan laajentaa talon sisältä myös ulospäin.

– Meillähän on jo nyt paljon yhteistyötä päiväkoti-koululla ikäihmisten ja lasten kanssa, senioritalon valmistuttua voimme ehkä löytää vielä lisää yhteistyömuotoja. Ja koska senioritalo rakennetaan koulun viereen, myös ikäihmisten on mahdollista hyödyntää koulun tiloja entistä enemmän. Päiväkoti-koulu mahdollistaa myös ruokapalveluiden järjestämisen tarvittaessa.

 

Senioritalon asumisoikeusasuntoja voivat hakea kaikki 55 vuotta täyttäneet, myös muut kuin Korpilahden pohjoisilla kylillä asuvat.

– Nyt tietysti kaikkien täällä asuvien, jotka ovat kiinnostuneita asunnoista, kannattaisi varata asumisoikeusjärjestysnumero Jyväskylän kaupungin asuntotoimesta, Paula Määttä vinkkaa.

Senioritaloon tulee nimenomaan asumisoikeusasuntoja, eli asuntoon saa täyden käyttöoikeuden maksamalla 15 prosenttia asunnon kokonaishinnasta.

– Pienen kaksion saa siis hieman alle 20 000 eurolla ja kolmion noin 30 000 eurolla, Määttä toteaa.

– Kuukausittain maksettava yhtiövastike on noin 460 – 730 euroa. Asumisoikeusasuntoon on myös mahdollista saada Kelan asumistukea ja jos asunnon myy, siihen sijoitetun rahan saa takaisin indeksikorotuksineen. Oma osuus asunnosta kelpaa myös pankissa lainavakuudeksi.

Senioritaloa on suunniteltu Tikkalaan vuodesta 2014.

– Silloin kyselimme ihmisiltä Tikkalan, Ylä-Muuratjärven, Moksin, Saukkolan ja Sarvenperän alueilla, olisiko tällaiselle asumismuodolle kysyntää. Kyläläisitä monet sanoivat muuttavansa mieluummin Tikkalaan kuin esimerkiksi Jyväskylään tai Korpilahden keskustaan sitten, kun he eivät enää pärjää nykyisessä talossaan, Määttä kertoo.

Keväällä 2016 Tikkalan senioritalohanke jäi sivuun Jason suunnitelmista, kun Jaso ei saanut Aralta lupausta tuesta. Tänä kesänä Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys Poko oli suoraan yhteydessä Araan ja Aran delegaatio kävi paikan päällä tutustumassa hankkeeseen. Lupaus Aran tuesta tuli syyskuussa.

– Jatkoimme neuvotteluja Jason kanssa ja silloin heräsi ajatus omasta asumisoikeusyhdistyksestä Tikkalan seudulle, Määttä kertoo.

– Oman asumisoikeusyhdistyksen perustimme nopealla aikataululla. Yhdistyksen hallitukseen lähti mukaan eri kyliltä ilahduttavasti myös nuoremman sukupolven edustajia, eli kylillä tunnetaan vastuuta ikäihmisten asumisesta.