Miestenillat kokoavat seurakuntatalolle lähes parikymmentä miestä kerran kuukaudessa.

Seurakunnan miestenillat koetaan hyvin tarpeellisiksi.

– Tämä on hyvin tärkeä paikka, toteaa Paavo Suhonen seurakunnan miestenillassa.

– Tämä on toveripiiri, aina ilolla tervehdimme toisiamme, kun näemme. Ja tässä iässä hengelliset asiat ovat tärkeitä. Lapsuudessa oli pyhäkoulu, kansakoulunopettajat olivat uskovaisia, isä luki Raamattua ja äiti opetti rukoukset. Minä olen pienestä pitäen rukoillut, mutta välillä se jäi vähemmälle. Nyt, kun täytän jo 79 vuotta, hengellisyys on tärkeää, Suhonen sanoo.

Seppo Oravuo, Matti Mehtonen ja Jorma Säynätmäki kertovat tulleensa miesteniltaan tapaamaan tuttuja.

– Mutta kyllä sillä kirkollisella sanomallakin on oma tehtävänsä, miehet toteavat.

– Olemme käyneet täällä jo vuosia. Tänne on mukava tulla ja tästä on tullut tapa.

Miesteniltoja pidetään kerran kuukaudessa, mukana on yleensä parikymmentä miestä.

– Yleensä iäkkäämpää väkeä, mutta kyllä tänne kaikki ovat tervetulleita, ei meillä ikärajoja ole, aluekappalainen Antti Koivisto sanoo.

– Se olisi toivottavaakin, että myös nuoremmat miehet löytäisivät miestenillat. Ei täällä pahaa puhuta, vaan hyvää täällä tarjotaan, Suhonen toteaa.

Illat aloitetaan yleensä kahvihetkellä, kukin kävijöistä vuorollaan tuo pullat. Ohjelma koostuu keskustelusta, joskus on esitelmiäkin, välillä lauletaan, myös hartaus kuuluu jokaisen miesteniltaan.

– Alkuaikoina täällä kävi enemmänkin vierailijoita puhumassa eri aiheista, Seppo Oravuo muistelee.

– Joskus me järjestimme äitienpäiväjuhlia, hoidimme tarjoilun esiliina edessä. Mutasella olemme pitäneet saunailtoja ja oli meillä sellainenkin miestenilta, jossa laulettiin virsiä koko ajan, Paavo Suhonen kertoo.

– Luin vanhoja Korpilahti-lehtiä ja huomasin, että miesteniltoja pidettiin jo vuonna 1982, silloin kylläkin eri nimellä, Suhonen sanoo.

Antti Koiviston mukaan nykyisenmuotoiset miestenillat aloitettiin Korpilahdella kymmenisen vuotta sitten. Puuhamiehenä oli Matti Björk.

– Myös maakunnallisia miesteniltoja on järjestetty jo vuosia ja niissä käy väkeä koko maakunnasta, Koivisto toteaa.

– Tällaiset oman alueseurakunnan miestenillat ovat osoittaneet tarpeellisuutensa. Kun Matti Björk muutti pois Korpilahdelta, toiminta alkoi hiipua. Silloin alkoi tulla kyselyjä, voisiko miesteniltoja jatkaa, Koivisto kertoo.

– Monet miehet kaipaavat tällaista paikkaa istua alas ja vaihtaa ajatuksia toisten miesten kanssa. Täällä käy monenlaisessa elämäntilanteessa olevia miehiä. Esimerkiksi leskeksi jääneet miehet ovat usein vaarassa jäädä yksin; miestenillat voivat olla heille paikka nähdä muita. Toki täällä käy myös parisuhteessa eläviä.

Koiviston mukaan miestenilloissa käy vakioporukka, mutta uusiakin tulee mukaan.

–  Ei tämä mikään sisäpiiri ole, kaikki, jotka kaipaavat tällaista kokoontumista, toivotetaan tervetulleiksi, Koivisto toteaa.

– Pääasiat miestenilloissa ovat yhteen kokoontuminen, jakaminen ja hengellinen anti.

Tiina Lamminaho