
Oiva ja Maija tutustuivat uuden päiväkodin pihalla olevaan mökkiin Oivan mummun Seija Sieväsen kanssa.
– Kyllä tää on parempi kuin vanha päiväkoti, totesi Arvi Pesonen tutustuessaan uuteen päiväkotiinsa. Muut pienet tutustujat tuntuivat olevan samaa mieltä, osa ei olisi malttanut lähteä kotiinkaan. Myös vanhemmat pitivät uusista tiloista.
– Ihan ylihieno, kokonaisuudessaan. Ja tilat on hienosti muunneltavissa toiminnan tarpeiden mukaan, kiittelivät Emma Hakamäki ja Ida Tienaho.
– Todella kivaa, että lapset on huomioitu kaikessa, esimerkiksi pöydätkään eivät ole vain pöytiä, vaan niistä saa majoja. Kyllä tämä näyttää paljon paremmalta kuin vanha päiväkoti, Jutta Iistamo-Javanainen kehui.
Lastentarhanopettaja Leena Kuoppala iloitsee siitä, että nyt kaikki kirkonkylän päiväkotilaiset pääsevät saman katon alle.
– Ihanaa päästä viipaleesta oikeaan päiväkotiin, Kuoppala huokaa.
Maanantaina käyttöön otettavassa päiväkodissa on 156 laskennallista paikkaa, käytännössä tiloissa on noin 150 lasta päivittäin. Saman katon alle tulevat Kultaniityn ja Renkituvan päiväkotilaiset, kaikki kirkonkylän eskarit sekä kahden kerhon väki. Tilaa on noin 1500 neliötä, kolmeen siipeen jaettuna. Erillisiä huoneita löytyy 19, osan niistä voi yhdistää väliseinän avaamalla isommiksi tiloiksi ja väliseiniä voi availla myös vain osittain, jolloin huoneisiin saa erilaisia soppia ja nurkkauksia.
– Tilat on suunniteltu liikkumiselle. Liikuntamahdollisuuksia on siellä, missä lapset ovat, ei vain liikuntasalissa, päiväkodin johtaja Tiina Ruppa kertoo.
– Esimerkiksi kiipeilyköysiä ja renkaita löytyy salin lisäksi eri puolilta taloa ja kiipeilyseiniäkin meillä on kaksi. Tasapainolautoja olemme saaneet tänne useita ja ne on sijoitettu sinne, missä lapset liikkuvat eli tasapainolaudalla voi kävellä vaikka monta kertaa päivässä, ei tarvitse odottaa jumppahetkeä.
Pedagoginen johtaja Sara Volotinen toteaa seinäkiipeilyn olevan tulevaisuuden laji.
– Nykyisin on tosi harvoin hyviä hiihto- ja luistelukelejä, eli sisäliikunta tulee varmaan painottumaan. Täällä on panostettu liikuntavälineisiin, ja myös musiikkiin, esimerkiksi pianoja on useita, Volotinen sanoo.
Myös tilojen avaruus ja väljyys houkuttelee liikkumaan.
– Tilaa ei ole tupattu täyteen kalusteita. Esimerkiksi tyypillisiä päiväkotinaulakoita meillä ei ole ollenkaan, vaan jokaiselle lapselle on oma lokerokaappi. Näin sisäeteisiinkin on saatu väljyyttä ja tilaa, Tiina Ruppa kertoo. Märkäeteiset, joihin ulkovaatteet ja kengät jätetään, näyttävät myös tilavilta ja toimivilta.
– Hygieniataso täällä on huomattavasti parempi kuin vanhoissa paikoissa. Sitä nostaa myös tekonurmipiha, josta ei tule hiekkaa sisälle, Tiina Ruppa toteaa.
– Tekonurmipiha on senkin puolesta hyvä, että sitä voidaan paikata sieltä, mistä se kuluu. Myös asfalttiväylä on mainio elementti, siinä voi vetää kärryjä ja siihen voi vaikka piirtää ruutuhyppelyruudukkoa. Metsää pihassa ei ole, mutta metsään me teemme retkiä. Ja tästä on hyvä lähteä monenlaisille retkille, leikkipuistotkin ovat lähellä, samoin pururadan ja Hyrkkölän metsät. Retkiä me teemme viikoittain.
Päiväkodin ulkoasu määriteltiin kaavamääräyksissä, mutta sisätiloihin käyttäjätkin pääsivät vaikuttamaan.
– Saimme onneksi olla mukana suunnittelussa alusta asti ja meidän ideoitamme toteutettiin, Tiina Ruppa kertoo.
Muutkin kuin päiväkotilaisten vanhemmat pääsevät tutustumaan uuteen päiväkotiin avointen ovien päivänä, lauantaina 27. lokakuuta.
– Me haluaisimme, että tästä tulisi koko kylän paikka. Iltaisin ja viikonloppuisin täällä voisi pitää kokouksia ja liikuntasalikin on käytettävissä. Vieressä olevan teatterin kanssa olemmekin jo viritelleet yhteistyötä, Tiina Ruppa sanoo.
– Tämä on ihana miljöö ja upea paikka, lapsille riittää mielenkiintoista katseltavaa satamassakin.
Korpilahden uuden päiväkodin rakennuskustannukset olivat noin 4,5 miljoonaa euroa.
Tiina Lamminaho