Markku Lahti viihtyy vanhalla myllyllä. Aikoinaan paikalla olleen, korjauskelvottomaksi rapistuneen myllärin tuvan paikalle on tuotu riihi.

Pöheiköstä tapahtuma-alueeksi.
– Korpilahdella on useita hienoja paikkoja, joita on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Kirkon ja sataman seutu kokonaisuudessaan ovat hienoa aluetta ja maisemathan täällä ovat upeat kumpuilevine muotoineen ja Päijänteen lahtineen. Oman kotipaikan kauneuden huomaa monesti vasta, kun matkustaa muualle, kotiseutuneuvos, Vanhan Korpilahden kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Markku Lahti toteaa.
Rakkaimpana paikkanaan Korpilahdella Lahti haluaa esitellä vanhan myllyn pihapiireineen.
– Tähän paikkaan yhdistyy hienosti Vanhan Korpilahden kotiseutuyhdistyksen toiminta. Vanhan myllyn ja sen ympäristön kunnostus on onnistunut upeasti, Lahti toteaa.
Vanha mylly ympäristöineen on ollut kotiseutuyhdistyksen hallinnassa myllytoiminnan loppumisesta, vuodesta 1958 lähtien. Laajempia kunnostustöitä alueella on tehty vuodesta 2001 lähtien.
– Minulla on tähän paikkaan henkilökohtainen suhde. Muistan, kun kävimme täällä 1970-luvulla Juhani Raitalan kanssa. Silloin alue oli umpeen kasvanut pöheikkö. Raitala näki, että paikasta saisi hienon, mutta silloin kotiseutuyhdistyksen toiminta eli hiljaiseloa, Lahti muistelee.
– Onneksi kotiseutuyhdistyksen toiminta saatiin viriämään ja mukaan tuli henkilöitä, jotka saivat aikaiseksi myllyn ja myllyalueen kunnostuksen, hankemaailma ja sitä kautta saatava rahakin tulivat apuun. Jos myllyn kattoa ei olisi silloin kunnostettu, rakennusta ei olisi enää. Myllärintupa tästä on valitettavasti hävinnyt, se oli jo aivan korjauskelvoton. Se purettiin ja paikalle siirrettiin riihi.

Markku Lahti kertoo käyvänsä vanhalla myllyllä monta kertaa viikossa.
– Samalla tulee pidettyä silmällä paikkaa. Tuon tänne vieraitammekin. Meiltä on helppo tulla tänne, mutta ei se ole ainoa syy täällä käymiseen, Lahti toteaa.
– Tämä on hieno paikka ja kosken ääni rauhoittaa. Sitäkin on hieno seurata, kuinka paikka muuttuu vuodenaikojen mukana; keväällä vettä on paljon, vaikka koski on melko pieni, kesällä kosken voima taas hiipuu.
Lahden mukaan myllyn luona käy kesäisin kävelijöitä päivittäin, korpilahtelaisten lisäksi muualta tulleita turisteja.
– Täällä on myös vakiokävijöitä, jotka käyvät täällä talvisinkin, Lahti toteaa.
– Kotiseutuyhdistyksen toiminnan kannalta vanha mylly on hyvällä paikalla, keskellä kirkonkylää. Täällä on hyvä järjestää tapahtumia, esimerkiksi myllykahvilaa ja lauluiltoja. Toki enemmänkin tapahtumia saisi olla.
Lahden mukaan vanha mylly on hyvä paikka siinäkin mielessä, että se edistää yhteisöllisyyttä.
– Täällä on pidetty niin pärekatto- kuin aitatalkoitakin, Lahti toteaa.
– Moni korpilahtelainen on ottanut paikan omakseen ja tuo tänne vieraitaankin. Tämä on varmaan monen muunkin lempipaikka.

Esittelemme Kauneinta Korpilahtea -sarjassamme korpilahtelaisten mielipaikkoja, sellaisia, joissa he itse käyvät mielellään tai jonne he tuovat vieraitaan. Haastateltava saa myös ehdottaa seuraavaa haastateltavaa, näin toivottavasti saamme juttusarjan kiertämään eri puolilla kaunista Korpilahtea.

Tiina Lamminaho