Virtapiirin yllätysohjelmassa Lahja Majala, Seppo Oravuo ja Paula Määttä selittelivät esineiden käyttötarkoitusta Valehtelijoiden klubin tyyliin.

– Pähkäily silloin tällöin tekee hyvää omalle pöntölle. Viime aikoina minä olen pähkäillyt, että mikä on riittävästi, totesi korpiloppari Alpiini Piiparinen eli Vuoden kylähulluksi syyskuussa valittu Matti Hämäläinen Äänekosken Koivistonkylältä. Alpiini Piiparisen motivoivaa monologia pääsi kuulemaan Tikkalan tämänvuotisessa ’Ole ystävä minulle’ -juhlassa.

Pohtiessaan sitä, milloin asiat ovat hyvin, Alpiini Piiparinen muisteli lapsuuttaan talossa, jossa ei juuri ollut mukavuuksia ja vesikin tuli ja meni, jos jaksoi kantaa.

– Ei meillä ollut juuri mitään, mutta kaikkea oli riittävästi, mitään ei puuttunut. Elämä oli yksinkertaista ja kaikki oli hyvin, ainakin pienen pojan mielestä, Piiparinen muisteli.

– Nykyään valitetaan, että ei ole sitä tai ei ole tätä ja kuitenkin on kaksi autoa pihassa ja käydään lomamatkoilla Kanarialla. Ei se ole rikas, jolla on paljon, vaan se, jolta puuttuu vähän.

Riittävyyden lisäksi Piiparinen pohti lähellä olevan huomaamista.

– Meillä on täällä mahtava luonto, lähiruokaa metsät ja järvet täynnä ja turvallinen ympäristö. Itse emme sitä aina huomaa, mutta rikkaat aasialaiset kyllä ovat huomanneet.

Piiparinen muistutti myös, että meillä jokaisella on jotain osaamista, jokainen on hyvä jossain, ja kun jokainen saa tehdä oman yhteisönsä eteen niitä asioita, joissa on hyvä, alkaa tapahtua hyviä asioita. Sitä, ettei yhteisöjä voi johtaa ulkoapäin, Hämäläinen todisteli myös loistavalla konsultti-imitaatiolla.

Matti Hämäläinen on Vuoden kylähulluksi valintansa jälkeen kiertänyt Keski-Suomen kylissä motivoimassa yhteisöjä uskomaan itseensä.

– Yritän motivoida kyläläisiä tekemään omasta kylästään niin hyvän kuin mahdollista; eihän kylille kaikkea saa, mutta paljon voidaan tehdä itse. Aina ei tarvitse huutaa kuntaa tai jotain muuta tahoa apuun, Hämäläinen sanoo.

– Minulle ovat tärkeitä nimenomaan yhteisöt, ja se, että maaseutu ja luonto huomattaisiin.

Korpiloppari Alpiini Piiparisen kierroksen taustavaikuttajana on Keski-Suomen kylät ry, rahoitus tulee osin EU-varoista, osin Ely-keskukselta ja Äänekosken kaupungilta.

Alpiini Piiparisen lisäksi Tikkalan juhlassa esittivät ohjelmaa sekä päiväkotilaiset ja koululaiset että virtapiirin väki. Virtapiirin yllätysohjelmassa yleisö pääsi miettimään erilaisten esineiden käyttötarkoitusta, kun virtapiiriläiset tarjosivat vaihtoehtoisia selityksiä Valehtelijoiden klubin tyyliin. Musiikista vastasivat Kylän pojat.

Tällä kertaa järjestelyissä oli mukana Poko ry:n, Tikkalan päiväkoti-koulun ja Jyväskylän vanhuspalveluiden lisäksi Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Tikkalan Jaso ja juhlassa käynnistettiin ennakkoilmoittautuminen Tikkalan senioritaloon.

Tiina Lamminaho