– Korpilahden vanhusten tuki ry:n omistamat asunnot ovat lähes sataprosenttisesti asuttuja, asuntoihin on jopa pientä jonoa, Jussi Nokelainen kertoo.

– Korpilahden vanhusten tuki ry:tä tarvitaan edelleen; yhdistyksen omistamat asunnot ovat koko ajan täynnä, ja oikeastaan asuntoihin on jonoakin, Jussi Nokelainen Korpilahden vanhusten tuki ry:n hallituksesta toteaa.

Yhdistys omistaa 64 vuokrattavaa huoneistoa sekä hoivakodin kiinteistön vanhainkodin vieressä. Hoivakodissa on tällä hetkellä vuokralaisena toimintaa pyörittämässä Jyväskylän kaupunki. Asunnot on alun perin rakennettu ikäihmisiä varten ja valtaosa vuokralaisista on tälläkin hetkellä iäkkäämpää väkeä.

– Nuoria otamme asumaan tilanteen mukaan, noin kymmeneen asuntoon, Nokelainen kertoo.

– Ja täytyy kyllä kehua, että meillä vuokralla olevat nuoret osaavat käyttäytyä hyvin; heitä ei juuri huomaakaan.

Korpilahden vanhusten tuki ry perustettiin vuonna 1969. Ensimmäiset neljä rivitaloa valmistuivat vuonna 1973 ja vuonna 1983 yhdistys rakennutti viisi rivitalo lisää.

– Korpilahdella ihmiset ikääntyivät ja monet halusivat muuttaa syrjäkyliltä kirkonkylälle, mutta asuntoja ei ollut. Eikä kunnalla ollut rahaa rakentaa vanhustentaloja, Korpilahden vanhusten tuki ry:ssä perustamisesta asti mukana ollut Pertti Hakanen kertoo.

– Tontit vuokrattiin kunnalta. Rahoitusta rakentamiseen saatiin muun muassa asuntohallitukselta, mutta asuntohallituksen rahat tulivat vähän jälkijunassa. Yhdistyksen hallituksen jäsenet pistivät nimensä vekseliin, jotta saatiin rahaa laskujen maksuun ja rakentaminen jatkumaan, Hakanen muistelee.

– Ensimmäiset talot tulivat heti valmistuttuaan täyteen, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneetkaan.

Hoivakoti rakennettiin vanhainkodin viereen 1990-luvun puolivälissä ja aluksi Korpilahden vanhusten tuki ry myös pyöritti hoivakodin toimintaa. Toiminta henkilökuntineen siirtyi kaupungin vastuulle vuonna 2010.

– Päijänteentien ja Levästentien rivitalohuoneistot ovat normaaleja vuokrahuoneistoja. Suurin osa asunnoista on esteettömiä, osa on rakennettu alun perinkin sellaisiksi, joissa pystyy liikkumaan pyörätuolilla. Asunnoissa on automaattinen palonilmoitinjärjestelmä, mutta ei sprinklereitä. Saunaa asunnoissa ei ole, vaan taloilla on yhteissauna, johon saa oman saunavuoron, Nokelainen kertoo.

– Osa taloista on peruskorjattu ja pientä remonttia tehdään aina tarvittaessa. Tämän vuoden aikana meillä on tarkoitus uusia saunatilat. Voittoahan yhdistys ei tavoittele, vaan vuokratuotot käytetään asuntojen ylläpitoon ja remontoimiseen.

Korpilahden vanhusten tuki ry:n hallituksessa on neljä jäsentä, Nokelaisen mukaan vapaaehtoisia tarvittaisiin lisää.

– Ei tämä kauhean työllistävä tai sitova homma ole. Meillä on huhtikuun 25. päivä kevätkokous, sinne ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita, Nokelainen toteaa.

Tiina Lamminaho