Martta ja Kalevi Kärkkäisen avioliitto on kestänyt jo 70 vuotta. – Hyvä valinta se oli, Kalevi Kärkkäinen toteaa.

Kalevi ja Martta Kärkkäinen juhlivat 70-vuotishääpäiväänsä elokuussa. Pari vihittiin 1.8.1949 Suolahdessa.

– Siellä me aloitimme yhteiselämämmekin. Minun vanhempani ja sisaruksenikin asuivat siellä ja minulla oli tontti Suojärven rannassa, johon rakensin meille talon, Kalevi Kärkkäinen kertoo. Korpilahdelle pariskunta muutti vuonna 1955.

– Häät pidettiin Suolahden keskustassa vapaakirkollisten kirkossa, paikalla oli kolmisenkymmentä vierasta. Olimme kyllä tunnustavia kristittyjä jo silloin, mutta emme vapaakirkkolaisia; juhlapaikka valittiin, koska siellä oli tilaa, johon mahtui, ja se oli hyvällä paikalla. Mitään suuria tarjoiluja meillä ei ollut, järjestimme sen itse.

Kalevi Kärkkäinen oli naimisiin mennessään 23-vuotias ja Martta 24-vuotias. Pari oli tavannut Piikkiössä, Turun lähellä.

– Martta on kotoisin Kauhajoelta. Hän oli Piikkiössä koulussa ja minä olin rakennustöissä siinä samassa koulussa, Kalevi Kärkkäinen kertoo.

– Nuorempi veljeni oli koulun puutarhassa töissä ja hän näytti minulle valokuvan, jossa oli paljon koulun tyttöjä. Jotenkin Martta pisti heti silmään ja minä kysyin, kuka hän on. Emmekä me kovin kauaa seurustelleet, ennen kuin menimme naimisiin.

Korpilahdelle, Rähäkkälään Kärkkäiset toi myynnissä ollut maatila.

– Minä olin jo kouluikäisenä haaveillut ryhtyväni pienviljelijäksi. Täältä saimme ostettua edullisesti tilan, jossa tuli kaupan päälle kaksi huolehdittavaa eläkeläistä, Kalevi Kärkkäinen kertoo.

– Sitä me sitten viljelimme ja kehitimme, peltoakin raivasin lisää. Kovaa työntekoa on riittänyt, mutta hyvin se on mennyt, lapset ovat kasvaneet ja töihin tottuneet.

Ajan tavan mukaan Kärkkäisillä oli muutama lehmä ja lisäansioita tuli metsätöistä. Parikymmentä vuotta Kalevi Kärkkäinen ehti myös kaivaa ojia ojakoneilla eri puolilla Suomea.

– Olen minä ollut nuohoojana ja timpurinakin, monenlaista on tullut tehtyä, Kalevi Kärkkäinen toteaa.

Lapsia Kärkkäisillä on viisi, lapsenlapsia 13 ja lapsenlapsenlapsia seitsemän. Lapsista kaksi on syntynyt Suolahdessa, kolme Korpilahdella.

– Se on hieno asia, että kaikki lapset ja lapsenlapset ovat terveitä ja pärjäävät elämässään, Kalevi Kärkkäinen toteaa. Pitkän avioliiton tärkeimmäksi asiaksi hän nimeää uskollisuuden.

Tammikuusta lähtien Martta Kärkkäinen on asunut Korpilahden Hoivakodissa kirkonkylällä.

– On ollut outoa asua yksin, Kalevi Kärkkäinen toteaa.

Tiina Lamminaho