
Hevosten vesikävelymatto on kaukalo, jossa on kävelymatto pohjalla ja johon voidaan laskea vettä. – Kaukalo aukeaa molemmista päistä, joten sellaisten hevostenkaan kanssa, jotka eivät suostu peruuttamaan, ei tule ongelmia, Samuel ja Anniina Uusitalo kertovat.
Vesikävelymatto laajentaa kuntoutusmahdollisuuksia.
Ylä-Tihtarin tilan tarjoama palveluvalikoima hevosille laajeni vesikävelymatolla, laite asennettiin viime viikolla.
– Vesikävelymattoa voidaan käyttää kuntoutuksessa toipilaille, mutta se käy myös terveille hevosille treeninä, Anniina ja Samuel Uusitalo kertovat.
Vesikävelymatto on kaukalo, johon lasketaan vettä ja sen pohjalla on kävelymatto. Veden määrää voi vaihdella, samoin maton nopeutta ja maton toinen pää nousee myös ylös, joten mäkitreenitkin onnistuvat. Laitetta voidaan käyttää myös ilman vettä, pelkkänä kävelymattona.
– Vesikävelymatolla hevonen joutuu käyttämään lihaksiaan oikealla tavalla. Hevoset käyttävät usein kehonsa eri puolen lihaksia eri tavalla ja lihaksissa on puolieroja, samoin kuin meillä ihmisilläkin, mutta tässä laitteessa hevosten pitää käyttää molempien puolien lihaksia samalla tavalla, Anniina Uusitalo selvittää.
– Vesikävelymatolla pystytään myös vahvistamaan hevosen selkää, monilla hevosilla on nykyään selkäongelmia. Ei tämä mikään ihmeparantaja toki ole, mutta tällä saadaan lisättyä hevosten lihaksia, ja se auttaa selkäongelmiinkin. Yksi oma hevoseni oli kuukauden verran treenaamassa Etelä-Suomessa paikassa, jossa käytetään tällaista vesikävelymattoa ja se oli tosi hyvässä kunnossa, kun se tuli kotiin. Vaikutus oli yllätys minullekin.
Laite on jyväskyläläisen Lepikon Oy:n valmistama.
– Halusimme nimenomaan tukea paikallista yritystoimintaa, myös rakennustöissä olemme käyttäneet paikallisia yrittäjiä, Samuel Uusitalo sanoo.
– Halusimme myös tehdä tämän vähän ekologisemmin. Altaaseen menee melko paljon vettä; tilasimme tähän suodatusjärjestelmän, vesi otetaan talteen ja puhdistetaan eli joka altaalliseen ei tarvita uutta vesijohtovettä.
– Hevoset ovat liittyneet Ylä-Tihtarin tilaan käytännössä aina. Kun isäni oli tässä isäntänä, hän laittoi hevoset pois, mutta me olemme nyt taas ottaneet hevosia ja pikku hiljaa niistä on tullut liiketoimintaakin, Samuel Uusitalo toteaa.
Anniina Uusitalolla on ollut omia hevosia lähes 30 vuotta ja hän on kilpaillut kenttäratsastuksessa kansainväliselläkin tasolla.
– Nyt lasten synnyttyä kilpaileminen on ollut vähäisempää, mutta kilpailen edelleen jonkin verran ja minulla on kolme omaa kilpahevosta. Ehkä vielä palaan jollekin tasolle kenttäratsastuksessa, Anniina Uusitalo toteaa.
Nyt Anniina Uusitalo on opiskelut Ypäjällä sekä ratsastuksenohjaajaksi että hevoshierojaksi. Molemmat koulutukset ovat vielä hieman kesken.
– Hevoshierojan ammattitutkinto liittyy tähän hevosten kuntoutustoimintaan, jota aloittelemme. Ratsastuskoulua tai täysihoitotallia minulla ei ole tarkoitus perustaa, niitä on täällä jo ennestään, Anniina Uusitalo sanoo.
Vesikävelymaton lisäksi Uusitalot ovat hankkimassa hevosten kuntoutukseen laserlaitetta.
– Sitä käytetään tukena hevosten lihashuollossa ja mahdollisten jännevaurioiden hoidossa, Anniina Uusitalo kertoo.
Maneesi, joka mahdollistaa hevosten ratsutuksen ympärivuotisesti, on tarkoitus rakentaa ensi kesänä. Kävelytyskone tilalla on ollut jo kolmisen vuotta.
– Hevoset eivät tarhassa ollessaan juuri kävele, ne vain seisoskelevat ja ottavat aurinkoa. Hevostenkin kroppa voi kuitenkin paremmin, kun se saa liikuntaa, Anniina Uusitalo toteaa.
– Vuosi sitten otimme tähän maatalouden sivuelinkeinoksi hevosten myyntivälityksen. Anniina ostaa hevosia, ratsuttaa niitä ja myy eteenpäin. Maneesi mahdollistaa sitäkin toimintaa myös talvella, Samuel Uusitalo kertoo.
– Perusmaataloutta on kuitenkin tarkoitus jatkaa, tilan päätuotantokasvit ovat kumina ja peruna. Jotain lisää oli kehitettävä, koska pelkkä maatalous ei elätä, eikä kasvinviljelypuolella ole kehittämismahdollisuuksia, sen olemme jo optimoineet niin hyvin, Uusitalot sanovat.
Hevospalveluille Uusitalot toivovat asiakkaita ympäri Suomea.
– Uskon, että ainakin alueellisesti tällaiselle on tilausta, Jyväskylän seudulla vesikävelymattoja ei juuri ole. Toivottavasti saamme asiakkaita myös kauempaa, Tampereen hevosklinikan kanssa olemme alustavasti keskustelleet, että he suosittelisivat tätä meidän tilaamme kuntoutuspaikaksi tietyntyyppisille vammoille, Samuel Uusitalo kertoo.
– Onhan tämä iso riski investointeineen, mutta uskon, että asiakaskuntaa riittää. Tukea saimme myös Ely-keskuksen kautta EU:n maaseudun kehittämisrahoista.
Tiina Lamminaho