Korpilahden Hevosystäväinseura palkitsi viime vuoden parhaana lämminverisenä Teija Paanasen omistaman ja kasvattaman viisivuotiaan ruunan, Red Guy Userin, tai tuttavallisemmin Prinssin.

– Kutsumanimensä hevonen sai heti synnyttyään, se oli niin hieno varsa, Teija Paananen toteaa.

– Hevonen on myös hieno luonteeltaan ja oikein mukava, joten kutsumanimi on siinäkin mielessä osuva. Prinssille käy kaikki; vaikka se on ravihevonen, tyttö on ratsastanut sillä ja hypännyt pieniä esteitäkin.

Tähänastisista viidestä ravilähtövoitostaan ensimmäisen Prinssi ravasi viime keväänä Killerin nuorten sarjassa, isona yllätyksenä.

– Se oli ensimmäinen kilpailu, jossa Tero Lahtinen ohjasti Prinssiä. Hänelle voitto ei ollut yllätys, mutta pelaajat, ja minutkin, se yllätti, Paananen sanoo.

– En odottanut oikein mitään, nuorten sarjat ovat kuitenkin vähän tasokkaampia lähtöjä.

Prinssi tutustui ravirataan kaksivuotiaana, kun sillä ajettiin opetuslähtö.

– Enempää startteja emme kuitenkaan ajaneet vielä kaksivuotiaana, koska hevosen kasvu oli kesken. Sillä on sekä emänsä että isänsä puolelta ranskalaista verta, ranskalaiset ravurit kehittyvät hitaammin.  Kolmivuotiaanakaan Prinssillä ei ollut vielä yhtään kilpailuviettiä, siitä oli vain kiva käydä juoksemassa kavereiden kanssa. Voittoja on alkanut tulla vasta viime vuonna, kun Tero Lahtinen tuli ohjastajaksi. Tällä hetkellä Prinssin ura on vasta aluillaan, Paananen kertoo.

Viime vuoden voittoihin kuuluu kaksi voittoa Vermon Teräsmiesliigasta, jossa juostaan 3120 metriä.

– Ranskalaisuus näkyy Prinssissä juuri kestävyytenä, se on pärjännyt hyvin pitkillä matkoilla. Voisi sanoa, että Prinssi on enemmän jaksava kuin nopea, vähän niin kuin dieselkone. Nyt olimme Tampereen raveissa sijalla kuusi, virustaudin takia pidetyn kilpailutauon jälkeen. Prinssi olisi kyllä jaksanut vielä kierroksen lisää samaa vauhtia, mutta kiriä ei löytynyt. Hevoset ovat kuin huippu-urheilijoita; onnistumiseen vaaditaan, että kaikki palaset ovat kohdallaan.

Prinssin syntymä oli myös pieni yllätys. Paananen osti Prinssin emän vuonna 2012; varsan tulosta ei ollut mitään tietoa.

– Omistaja kertoi kyllä, että tamma oli astutettu, mutta ultrassa ei ollut näkynyt mitään. Ultra oli ilmeisesti tehty vähän liian aikaisin, Paananen kertoo.

– Tamman maha rupesi pyöristymään nopeasti. Varsa syntyi meidän takapihalle ja kaikki meni oikein hyvin.

Prinssin emä on nyt toisella omistajalla tekemässä varsoja.

– Otin sen alun perin kaveriksi suomenhevostammalleni. Nyt minulla on hevosia yhteensä viisi, ja se on kyllä maksimimäärä, Paananen toteaa. Prinssin lisäksi Paanasen tallissa Sarvenperällä asustelevat suomenhevostamma Tähtibonus, joka on jo 16-vuotias ”eläkeläismamma” ja sen kaksi varsaa, kolmevuotias Vauhti Teppo ja vuoden vanha Salama Ossi, sekä kaksivuotias lämminveritamma Lolaelle, jolla on sama isä kuin Prinssillä.

– Näidenkin kanssa on työtä jo vähän liikaakin, mutta tämä on laji, joka vie mennessään. Tyttäreni Jessika on minulle isona apuna, ja myös mieheni auttelee.

– Sarvenperällä on ollut kyllä hyvä asua hevosten kanssa. Täällä on saanut ajaa naapureittenkin mailla ja kaikki ovat suhtautuneet hevosiin myönteisesti, Paananen kiittelee.

Paananen kertoo olleensa kiinnostunut hevosista pienestä lähtien.

– Ensin ratsuhevosista ja sitten yläasteikäisenä innostuin raviurheilusta. Ensimmäinen oma hevonen minulla oli 15-vuotiaana. Sitten välissä olikin pitkä tauko, ennen kuin hankin Tähtibonuksen 14 vuotta sitten, Paananen kertoo.

– Hevosten kasvattaminen on mielenkiintoista puuhaa, mutta ei niitä voi määräänsä enempää pitää. Elämäntapahan tämä on. Hevoset vievät paljon aikaa, mutta kyllä ne antavatkin paljon. Minusta on todella hienoa seurata varsan kasvua ja kehitystä; toki voitotkin ovat hienoja, mutta eivät tärkein asia.

Teija Paanasen omistama, kasvattama ja valmentama Red Guy User palkittiin Korpilahden viime vuoden parhaana lämminverisenä. – Ruunan kutsumanimi on Prinssi, kun se oli heti syntyessään niin hieno ja sen luonnekin on hieno, eli kutsumanimi sattui kohdalleen, Teija Paananen kertoo.